Miia Pihlajaviita, Satasairaala

Luottamus omaan vaatteeseen ratkaisee

Puhdas ja oikein mitoitettu työasu on hyvän hoitotyön mahdollistaja. Puron tekstiilipalvelujen avulla Porin Satasairaalassa vaatteiden saatavuus ja laatu varmistettiin uudelle tasolle.

“Minulle oma työvaate merkitsee ennen kaikkea helppoutta. Asiallisesti huollettu ja puhdas vaatetus, joka odottaa oikealla paikalla työhön saapuessa”, kertoo Miia Pihlajaviita, joka on työskennellyt 22 -vuotta tekstiilipalveluhoitajana Satakunnan sairaanhoitopiirissä Satasairaalalla.

Takana ovat ajat, jolloin sairaalassa vielä hankittiin, pestiin, korjattiin ja ommeltiin vanhoista liinavaatteista uusia. Nykyaikainen tekstiilihuolto on tarkkaan mitoitettua tilaustyötä, jossa ei voi olla viiveitä.

Sairaanhoitopiirissä on 470 potilas- ja asukaspaikkaa pedattavana ja 2800 työntekijää vaatetettavana. Monenlaiset tarpeet kohtaavat sairaalassa ja vuorotyössä puhtaita vaatteita on oltava saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa. Työvaatteita voi kulua useampikin päivässä.

Ympäristönäkökulma tärkeä

Potilasvaate on osa hoitokokonaisuutta. Sen tulee olla toimiva, kestävä, siistin näköinen ja turvallinen kantajalleen. Se ei saa kiristää, puristaa, eivätkä saumat hangata. Hyvä sairaalavaate on helppo pukea ja riisua – myös potilaan päälle.

“Kun käytämme potilas- ja liinavaatteissa standarditekstiilejä, on materiaalit tutkittu ja todettu turvallisiksi ja kestäviksi, jotta ne pitävät muotonsa ja värinsä. Mielestäni kymmenenkin vuotta on ihan realistinen ja hyvä sairaalavaatteen käyttöikä.”

Myös ympäristönäkökulma vaatehuollossa on ensisijaisen tärkeä ja sen täytyy näkyä koko tekstiilin elinkaaressa; materiaalin valmistuksesta loppuhävitykseen asti. Matkan varrella kankaiden värjäykset ja pesut tuovat omat kuormituksensa.

Työvaatteista ei saa olla pulaa

“Työvaatteiden laadussa täytyy ajatella monenlaista hoitohenkilökuntaa, jotta he voivat tehdä työnsä. Sairaalassa työvuoron aikana työasennot ja -olosuhteet voivat olla hyvinkin erilaisia.”

Ennen kaikkea hyvä työasu vaikuttaa työtyytyväisyyteen.

“Jos aamulla hoitaja tulee jakopisteelle, mutta vaatteista on pulaa, niin eihän se päivä kovin kivasti ala. Puron kanssa olemme hyvin saaneet lisättyä työpukujen määrää jakopisteisiin vastaamaan kulutusta ja kiertonopeutta. Se on rauhoittanut arkeani, kun ei enää tarvitse juosta viemässä vaatteita jakopisteestä toiseen.”

Pihlajaviita painottaa, kuinka on tärkeää saavuttaa työntekijöiden luottamus siihen, että työvaatteita on saatavilla. Puron yhteistyön vaivattomuus ja napakka palvelu asiointikanavissa on otettu ilolla vastaan.

“Ennen henkilökunnasta huomasi heti, jos liian vähän vaatteita oli liikkeellä, mikä johti siihen, että otettiin hyllyköstä liikaa. Tämä tilanne on nyt saatu rauhoittumaan kokonaan. Satasairaalan kokoisessa organisaatiossa se on tärkeää, jotta hyvä hoitotyö voi toteutua.”

TAKAISIN