Annika Lindblom, Tyks

Toimiva huolto turvaa sekä potilaan että työntekijän

Turussa Puron tekstiilihuolto on tuonut sairaalasuunnitteluun uusia ideoita. Nyt käytössä ovat esimerkiksi suojavaateautomaatit ja palautusautomaatit.

Annika Lindblom työskentelee hankesuunnittelijana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hänen vastuullaan on kiinteistöjen toimintojen suunnittelu, viimeisimpänä mittavassa Majakkasairaala-hankkeessa.

Pelkästään työvaatteiden käyttäjiä on Majakkasairaalassa 1500. Tekstiilien sujuva kierto on suuren sairaalan toiminnassa yhtä olennaista kuin hoitotarvike-, ruoka- ja lääkehuoltokin.

Lindblom painottaa, että uuden sairaalarakennuksen suunnittelussa ja rakentamisessa on kyse pitkistä prosesseista. Muutoksia ei ole helppo tuoda kuvioon mukaan, jos tarpeet ajan myötä muuttuvat. Siksi toiminnot on suunniteltava etukäteen huolellisesti. Käyttäjät ovat aina uuden rakennuksen suunnittelussa tiiviisti mukana, jotta toimiva sairaanhoito varmistetaan.

“Nykyään tiedämme, että toimintamallien ja logistiikan hiominen on terveydenhoitoalalla valtavan tärkeää, jotta itse hoitaminen saadaan sujumaan. Se ei ole vähäpätöinen asia”, Lindblom sanoo.

Tiloja ja toimintoja suunnitellessa täytyy olla perillä, miten potilaita hoidetaan. Vaatelogistiikan istuvuus tähän kokonaisuuteen on sovitettava nykyaikaisen sairaalan tarpeisiin. Siihen Puron tekstiilihuolto on ollut tärkeä ratkaisija niin potilastekstiilien ja liinavaatteiden kuin henkilökunnan suojavaatteidenkin osalta.

Suojavaate- ja palautusautomaatit ovat nyt käytössä 

Tyksin uusissa sairaaloissa on käytössä Puron suojavaateautomaatit ja palautusautomaatit. Isossa kuvassa toimiva automaatio on hyvä tapa hoitaa vaatejakelua. Resursseja säästyy ja vaatehävikki pysyy kontrollissa. Aiemmin vaatteet tuotiin pukutiloihin ja henkilökunta poimi asunsa hyllyköstä. Puhtaiden vaatteiden saatavuus vaihteli ja tämä toi henkilökunnalle ylimääräistä stressiä. Puron toiminnan myötä monta ongelmaa on ratkottu.

”Rivikäyttäjää kiinnostaa, että jokainen saa sopivan työvaatteen, kun tulee töihin. Puron aikana vaatteiden riittävyys ei enää ole ollut ongelma kuten se oli aikaisemmin.”

Työntekijöiden asujen lisäksi edellytetään, että potilasvaatteet ja liinavaatteet ovat puhtaita. Tartuntatauteja hoitaessa suojavaatteiden ja liinavaatteiden kertakäyttöisyys vaikuttaa logistiikkaketjuun. Tulevaisuudessa nämä tarpeet voivat korostua, joten toimitusten tulee sujua varmasti.

Kun huolto toimii, kaikki voivat paremmin

Suomalaisessa terveydenhuollossa tekstiilien taso on jo valmiiksi korkea. Puron kanssa tehdyn yhteistyön myötä Lindblom kokee laadun vakiintuneen entisestään.

“Tärkeä asia on potilasvaatteiden ja tekstiilien laatu sekä myös esteettinen ilme – ne on Puron palveluissa otettu kiitettävästi huomioon.”

Lindblom kiittelee myös Puron tilauspalvelua, joka säästää sairaalan resursseja. Hoitohenkilökunnan ei tarvitse käyttää kaksi kertaa viikossa aikaa omien vaatteidensa, potilasvaatteiden, pyyhkeiden ja lakanoiden inventoimiseen ja tilaamiseen. Puron henkilökunta on palvelualtista ja ajan tasalla. Jos yksiköiden tarpeet äkillisesti muuttuvat, saadaan tavaraa toimintavarmasti nopeasti lisää.

Lindblom muistuttaakin, että sairaalahoidossa olevan potilaan ei kuulu joutua miettimään, onko sängyssä puhtaat liinavaatteet, koska sillä hetkellä mieltä painavat aivan muut asiat. Kun huolto toimii, kaikki voivat paremmin.

TAKAISIN