Poistotekstiilien uusi elämä

Oletko koskaan miettinyt, mitä potilas- ja työvaatteille sekä muille sairaalatekstiileille tapahtuu sen jälkeen, kun ne ovat tulleet niin sanotusti tiensä päähän?

Puron poistotekstiileistä tehdään kierrätyskuitua paimiolaisella Rester Oy:llä, jossa kunnianhimoisena tavoitteena on saada kierrätyskuitu kiertämään uudelleen tekstiiliksi. Tulevaisuudessa kierrätyskuidulla voidaan korvata esimerkiksi 20 prosenttia käytetystä tekstiilimateriaalista. Tällä hetkellä mm. vaatteissa ja kuminauhoissa oleva elastaani hieman jarruttaa jatkojalostamista, mutta hyvällä tiellä ollaan. Resurssinerokasta, niin kuin meillä Purolla sanotaan!

Tekstiilit kierrätetään Resterillä materiaaliensa mukaisesti. Tekstiilit revitään koneellisesti kuiduiksi, ja jatkojalostuskohteet mietitään kuitumateriaalin mukaan. Poistotekstiileistä tehdään jo mm. uusia työvaatteita ja hankalammista jakeista tehdään myös eriste- ja akustiikkalevyjä tai esimerkiksi tuolin tai sohvan täytettä. Teollisuuden käyttökohteisiin löytyy lankaa, kangasta, rakennus- ja laivateollisuuden erityismateriaaleja, non-woven- ja suodatinmateriaaleja sekä geo-tekstiilejä.

Resterillä etsitään ja kartoitetaan kierrätysmateriaalinen loppukäyttäjiä. Kierrätystekstiilin kohdalla loppukäyttäjän pitää hyväksyä materiaalin elävyys ja nähdä meleerattu pinta positiivisena juttuna. Lankoja voidaan toki värjätä tasaisen väriseksi, mutta tämä vesittää kierrätyksen ekologisuusajattelua – värjäys kun on taas uusi vettä kulutava prosessi. Pientä ryppyisyyttä pitää myös ”sietää”.

Mutta ajattelepa tätä:

  • Maailmalla syntyy 150 000 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Suomessa ollaan n. 10 miljoonassa kilossa ja yhtä suomalaista kohden se tarkoittaa n. 60 kiloa tekstiilijätettä / vuosi. Tämä kannattaa muistaa vaatekaupassa. #pikamuodillestoppi
  • Resterin varsinainen teollinen toiminta alkoi 2021, mutta Puro on resurssitehokkaana kierrätyspioneerina ollut mukana pilottikokeiluissa jo vuodesta 2020 lähtien.
  • Vuonna 2023 Purolta poistettiin käytöstä 44 105 kilon painoinen kasa tekstiilejä. Kun tekstiilit laitettiin kiertoon, säästettiin 23 155 125 litraa vettä ja 145 811,1 kg CO2e. Jälkimmäisellä mittayksiköllä (hiilidioksidiekvivalentti) tarkoitetaan kasvihuonekaasupäästöjen yhteismittaa, jonka avulla voidaan laskea yhteen eri kasvihuonekaasujen päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen.